Смолян - град, който ще ви накара да мечтаете

 

Смолян – удивителен град, съчетаващ в себе си духа на старите традиции на родопчани и живота на административен център на Родопите. Географското му разположение и функциите му на център на околните селища го определят като сърцето на планината. Смолян се намира на 260 километра югоизточно от София, на 100 км. южно от Пловдив и на 11 км. южно от курорта Пампорово. Тук зимата е дълга, с много сняг, но същевременно и мека, в следствие влиянието на беломорския климат. Лятото е прохладно и с много слънчеви дни. Смолян е най-големият град в Родопите и най-дългият в България. Река Черна, която извира от най-високия връх в Родопите – Голям Перелик(2191м.), сякаш привлича града и той лъкатуши с нея цели 18 километра.

Побрал се в прорязаната от реката долина, градът е заобиколен от вечно зелени гори и стръмни каменни откоси, които правят тази част на Родопите уникална и даряват жителите на града с приказна панорама. На където и да погледнеш виждаш величествени върхове и причудливи риолитни скални фигури – на изток връх Градище (1215м.), на югоизток връх Кральов камък (1132м.), на югозапад връх Кайнадина (1608м.), на който е монтиран телевизионен ретранслатор, на запад връх Голям Перелик (2191м.), на север отвесните скали Невястата (1498м.) и Соколица (1701м.). Между тях се простират вечно зелени гори и цветни поляни влизащи в самия град. Закътани сред горите, пръснати като парченца кристал, блестят Смолянските езера – всяко от тях със свой собствен облик и очарование. Градът е основан през 1960г. като събира в себе си град Смолян, село Райково и град Устово всички разположени по поречието на река Черна.

Днес Смолян, Райково и Устово са най-големите квартали на град Смолян. И в трите големи квартала могат да се видят много и интересни творения – на природата и на човека. Пръснати като зърна на броеница къщите в града са строени така сякаш следват гънките на планината. Строителството на къщи е майсторство предавано от поколения наред. В Смолян са запазени къщи и църкви строени през 18-19 век, достоверно отразяващи бита на родопчани в миналото – Пангаловата къща (1860г.), Алибеевия конак (1751г.), Келевската къща (1860г.), Сгуровата къща (1866г.). В квартал Райково се намира комплексът от родопски къщи, архитектурно-етнографски резерват –Чешитската махала. В града има 7 стари източноправославни църкви. В момента в самия център на града се строи най-големия източноправославен храм в Южна България и втория по големина в страната – Св. Висарион Смолянски. Из хълмовете на града са пръснати множество стари, нови и още недовършени параклиси. Самобитният живот, традициите, културата, и душествеността на родопчанина са запазени в Етнографския музей на града, живописно разположен на хълма над центъра му. До музея се намира художествената галерия, разполагаща със собствена колекция от платна на бележити български художници и картини на местни автори. В центъра на града се намира Планетариумът, в който може да се види историята на Вселената в уникалната звездна зала, да се наблюдават галактики и звезди със специалните телескопи.

В Смолян растат няколко вековни чинара, най-старият от които е на 250 години, висок 25 м., с обиколка на дънера близо 7 м.. В югозападната част на града се намира Смолянският водопад висок 20 м.. Смолян е изходен пункт на много туристически маршрути. Всички гости на Смолян дошли да се насладят на забележителностите му и красивата природа, се радват на топло гостоприемство. Родопчани се славят с него. В града има два големи и множество малки семейни хотели. В който и от тях да отседне гостът намира уют и спокойствие. Много са местата където може да се опита традиционната родопска и българска кухня, да се чуят и видят прочутите родопски песни и танци. В този град човек се чувства голям и малък, силен и слаб и завладян от емоции може да почувства пулса на планината. Смолян е един уникален град с прекрасна природа и стари традиции, пленяващ гостите си от пръв поглед.

още...