Родопите - планината на Орфей

 

Родопите са планина в България и Гърция. Тя е най-обширната планина в България и заема около една седма част от българската територия. Дължината и е около 220 - 240 км, а ширината до 100 км. Общата площ на Родопите е 18 000 кв. км, от които на българска територия са 14 571 кв км. В миналото планината е наричана и Славееви и Доспатски планини.
Родопите са като море от преливащи се тъмнозелени хълмове. Планината ви посреща с красиви панорами и кристално чист въздух. Хилядолетия наред тук хората живеят в хармония с природата, съхранявайки в пазвите на планината диви и недокоснати кътчета красота и невероятно разнообразие от растения и животни.


По особености в релефа Родопите се дели на две части - Западни (високи) и Източни (ниски). Западните Родопи обхващат територия от 8732 кв. км и по-високата част на Родопите. Средната им надморска височина е 1098 м, а най високите точки са над 1800 - 2000 м.

На запад от река Въча се намират котловините Чепинска, Баташка, Девинска и Доспатска. На изток от река Въча се намира курорта Пампорово, както и Смолянските езера. Тук се намира най високия връх на Родопите - Голям Перелик (2191 м).
В Западните Родопи се срещат типични карстови форми: ждрела - Буйновско и Триградско, пещери - Снежанка, Ягодинската пещера и Лепеницата, Чудните мостове, карстови извори - Настански, Беденски и Клептуза.
Източните Родопи се характеризират с предимно нископланински и хълмист релеф. Средната им надморска височина е едва 320 м. Планинските дялове в тази част на планината също са обширни, но значително по-ниски. Тук се намира разкрития наскоро древен град Перперикон.
В най-южната част на Източните Родопи се намира връх Вейката, висок 1464 м, който е най-южната българска точка и най високия връх в българската част на Източните Родопи. Най-високият връх в източната част на Родопите е връх Орлицата в Гърция, който е висок 1483 м.

Родопите са загадъчна планина – те няма да ви разкрият всичките си тайни веднага. Затова ние ще се опитаме да ви помогнем като ви насочим къде да търсите.


Пътувайки по пътя свързващ Пловдив с гр. Смолян не пропускайте да видите Чудните мостове - едни от най-интересните природни феномени в Родопите. Те са естествени, скални сводове, образувани вероятно преди хиляди години вследствие на земетресение. То е разрушило древната пещера, водите са отнесли падналите камъни и са образували един до друг два редки по своята красота мраморни моста.

Вие обичате суровата и величествена красота на природата - Триградското и Буйновското ждрела ще ви осигурят гледки, от които дъхът ви ще секне. А ако сте и от хората обичащи силните емоции то обезателно трябва да слезнете в бездната на пещерата, наречена не без основание "Дяволското гърло". С името на тази страховита пещера са свързани много митове и легенди, които ще научите по време на своята разходка из нея, емоционално пресъздадени от нашия водач. Не толкова страховити, но безспорно вълнуващи преживявания ви очакват и в другите два подземни дворци на Средните Родопи - Ухловица и Ягодинската пещера.


Непосредствено преди гр. Смолян, след един от многобройните завои на пътя пред очите ви неочаквано ще блесне отразило зелените хълмове, едно от седемте Смолянски езера, известни като "смарагдовите очи" на Родопите. Над тях се извисяват Орфеевите скали, придаващи на долината мистичност и неповторимост.

още...